Zasebnost

Na spletni strani Horti.si spoštujemo pravico do zasebnosti obiskovalcev. V ta namen smo uporabnikom omogočili nadzor nad delovanjem piškotkov na spletni strani.

Uporabniki na Horti.si lahko po želji odklonijo piškotke, ki jih naša spletna stran uporablja za beleženje statistike. Hkrati lahko odklonijo tudi nalaganje vtičnikov socialnega omrežja Facebook, če to želijo.

V skladu z 157. členom zakona ZEKom-1 in z zakonom o varstvu osebnih podatkov objavljamo informacije o piškotkih, ki jih uporablja naša spletna stran. Več o zasebnosti na spletu najdete na spletnih straneh Informacijskega pooblaščenca, kjer so pripravili odgovore na pogosta vprašanja povezana s sledenjem uporabnikov na spletu s pomočjo piškotkov.

Piškotki

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki vaš brskalniki kot so Firefox, Chrome ali Internet Explorer, nalagajo na vaš računalnik med brskanjem po spletu. Več informacij o piškotkih lahko najdete tukaj. V skladu s priporočili informacijskega pooblaščenca, smo na našo spletno stran namestili obvestilo o uporabi piškotkov, hkrati pa smo vam omogočili tudi izbiro, katere piškotke želite dovoliti in katere ne, kjer je bilo to mogoče.

Naša spletna stran uporablja tudi tako imenovane obvezne, oziroma sistemske piškotke. Ti piškotki ne omogočajo sledljivosti vašim aktivnostim, so pa pomembni za pravilno delovanje strani.  V kolikor se ne strinjate z nalaganjem teh piškotkov, vam predlagamo da prilagodite nastavitve vašega brskalnika tako, da boste onemogočili sprejem piškotkov. To možnost podpira vsak sodobni brskalnik. Informacije o tem, kako se to naredi v vašem brskalniku za ustrezno verzijo brskalnika, najdete na spletnih straneh ponudnikov brskalnikov.

Katere piškotke uporabljamo?

Sistemski piškotki

Sistemski piškotki so piškotki, ki služijo za osnovno delovanje strani, kot na primer za seje prijavljenih uporabnikov. To so med drugim tudi tisti piškotki, s katerimi si zapomnimo, vaše preference (na primer za nalaganje piškotkov).

Piškotki za beleženje statistike

Na spletni strani beležimo statistiko obiskovalcev. Za lastne potrebe uporabljamo storitev Google Analytics. Zavedamo se, da nekateri obiskovalci ne želijo, da se sledi njihovim aktivnostim, zato smo ponudili možnost izklopa statistike. Če se odločite onemogočiti statistiko, se ta ne bo beležila več. Tudi v primeru da ne pobrišete teh piškotkov iz vašega računalnika, se le ti ne bodo uporabljali za sledenje vašim aktivnostim.

Piškotki socialnih omrežij

Naša spletna stran uporablja vtičnike družabnega omrežja Facebook. Nad temi piškotki lastniki spletne strani horti.si nimamo direktnega vpliva. Obiskovalcem pa dajemo možnost da vtičnike socialnih omrežij preprosto izklopijo, v kolikor to želijo.

Seznam piškotkov:

Piškotki za nastavitev zasebnosti(sistemski):

Piškotek  Veljavnost  domena
 cc_necessary  do 2 leti  horti.si
 cc_analytics   do 2 leti horti.si
 cc_social   do 2 leti horti.si

To so piškotki, ki jih ustvarja dodatek za nadzor nad piškotki. V njih se zapiše zgolj vrednost Yes/No za posamezno vrsto piškotka. Več o tem si lahko preberete v pogojih zasebnosti rešitve na spletni strani Piskotki.Net.

WordPress piškotki (sistemski):

Piškotek Veljavnost  domena
 wordpress_test_cookie  seja  horti.si
 wordpress_logged_in_[hash]  seja  horti.si
 PHPSESSID  seja  horti.si
 comment_author  do 2 leti  horti.si
 comment_author_email  do 2 leti  horti.si
 comment_author_url  do 2 leti  horti.si

Zgoraj so našteti vsi WordPress piškotki, ki jih naša spletna stran lahko postreže obiskovalcem, vendar se v večini primerov to ne zgodi. Prva dva sta namenjena registriranim uporabnikom, moderatorjem in administratorjem strani, tretji skrbi za sejo obiskovalca, spodnji trije pa komentatorjem prispevkov in se zapišejo zgolj ob komentiranjem prispevkov.

Google Analytics piškotki:

Piškotek  Veljavnost  domena
 __utma  do 2 leti  horti.si
 __utmb  do 2 leti  horti.si
 __utmc  do 2 leti  horti.si
 __utmz  do 2 leti  horti.si

Piškotki  __umta, __umtb, __umtc, __umtz služijo za Google Analytics statistiko. Če ne želite, da beležimo vaše aktivnosti, jih lahko odkljukajte v opozorilu in se ti ne bodo več uporabljali.

Facebook:

Edina možnost nadzora nad Facebook piškotkih, ki jo imamo, je možnost vklopa ali izklopa vtičnikov. V primeru da vtičnike izklopite v svojih nastavitvah zasebnosti, se ne bo naložil noben piškotek. V kolikor pa vklopite vtičnike, vam piškotke servira Facebook, naša spletna stran pa nima nadzora nad njimi. Facebook lahko kadar koli spremeni število in vrsto piškotkov, ki jih nalaga. Ker nad njimi nimamo vpliva, jih tudi ne navajamo na spletni strani, saj nikakor ne bi  mogli jamčit za točnost teh informacij. Predlagamo pa da to preverite na njihovi spletni strani.

Facebook trdi da ne spremlja uporabnikov, ki niso registrirani na Facebook, kdor pa je registriran uporabnik Facebooka pa se je z njihovo politiko zasebnosti že strinjal v njihovih pogojih uporabe.

 

Scroll to Top