Iglavci

      LASTNOSTI IGLAVCEV :

  •  so zimzelene rastline
  • potrebujejo zelo malo nege
  •  so zelo odporni na mraz (zdržijo do -30°C) in dobro prenašajo sušna obdobja
  •  lepo jih kombiniramo zaradi oblik, barvnih kombinacij in višin, ki jih dosežejo
okrogli pritlikavi iglavci juniperus
barve-iglavcev

IZBIRA IGLAVCEV

Poznamo več kot 500 vrst in sort različnih iglavcev. Če ne najdete specifične rastline po imenu ( latinskem ) lahko sigurno najdete kakšnega s podobnimi lastnostmi. Ob izbiri iglavca za določen prostor je lažje, da ga poiščete po njegovi velikosti, barvi ali obliki, kot si zapomniti dolgo latinsko ime. Za več informacij vprašajte vrtnarje v vrtnih centrih ali vrtnarijah.

Obstajajo v najrazličnejših barvah, od zlatorumene prek zelene, do modre prek sive do srebrne; celo dvobarvne zeleno-rumene  ali zeleno-bele.

Z dobrim izborom je lahko ta paleta barv zanimiva prav za celo leto. Še posebej pridejo do izraza jeseni in pozimi,  ko mnoge druge rastline spijo.

 

OBLIKA

Po obliki so okrogli, plazeči, grmičasti, stebričasti ali konični. Z iglavci ustvarimo mnoge kombinacije.  Lahko jih sadimo posamično – s tem poudarimo obliko, ali pa v skupini, da ustvarimo barvno kombinacijo.

     

 

ZEMLJA – PRST

Iglavci prenesejo mnoge vrste zemlje, izogibati se moramo le preveč vlažnim-ilovnatim tlem. Sadimo jih na sončne ali polsončne lege.

VELIKOST

Velikost je odvisna od vrste in sorte iglavca.V splošnem pri pritlikavih iglavcih je izpod 40cm v 10.letih; pri počasirastočih  je izpod 1m v 10.letih;pri srednjih je čez 2 m v 10.letih. Iglavci so običajno opremljeni z etiketami na katerih je zapisana velikost za 10 let.

SAJENJE IN NEGOVANJE

 

Ko rastlino vzamemo iz lonca jo namočimo v vodi cca. 10 minut. Posadimo jo v 2 krat večjo jamo kot je velikost lonca.  Napolnimo sadilno jamo z zemljo (vrtno) in šoto v razmerju 1 : 1. Kot gnojilo uporabimo g

nojilo za iglavce ali preperel  hlevski gnoj (nikakor pa ne sveži hlevski gnoj!!!). Važno je tudi primerno zalivanje predvsem prvo leto po usaditvi in zalivanje pozimi ( suha zima ).

OBREZOVANJE

Skoraj vse iglavce lahko obrezujemo med letom, najboljši čas pa je proti koncu aprila. Da bo rast gostejša, moramo skrajšati lanskoletne poganjke. S tem pa tudi

nadzorujemo širjenje iglavca v nezaželjeno smer.

Zapomni si :obrezuj, ko ugotoviš da je to potrebno (zgostitev rastline) in ne čakaj, da rastlina postane prevelika (redka) !

VROČINA IN MRAZ

Dobro prenašajo vročino in daljša sušna obdobja.

V nasprotju s tem so pozimi kos mrazu in zmrzali, saj prenašajo temperature do -30° C.

Scroll to Top